2009
10.20

Choć temat 24 akcji GTWb brzmi – „Mimozami jesień sią zaczyna, złotawa, krucha i miła…”, to tej ‚zwykłej’ jesieni u mnie nie będzie 🙂
Jesień to również czas ‚warzywnych’ żniw. A najpopularniejszym warzywem uprawianym w Warszawie (tak, tak, to nie żadne pomyłka ) jest kapusta. W tym roku można ją spotkać nie tylko na polach np. powsińskich, ale również na rabatkach w jednym z najelegantszych warszawskich parków.
Zarząd Oczyszczania Miasta wpadł bowiem na pomysł obsadzenia kilku klombów w parku Ujazdowskim ozdobnymi odmianami kapusty

P1220986

P1220987

P1230014

P1230011

P1230002

P1220983

P1220981

Jak dla mnie bardzo fajny pomysł i rabatki prezentują się bardzo ładnie. Zresztą ostatnim czasy ZOM ma niekonwecjonalne pomysły na miejską zieleń – były już słoneczniki, len, kosmos oraz… tytoń.

Ps. Mniejsza, półkolista rabatka znajduje się od strony Placu na Rozdrożu przy kasakdzie wodnej, duże natomiast w części parku od strony ul. Pięknej

Rating: 5 stars


related post

18 komentarzy

Dodaj własny komentarz
  1. Złoto jest – zaliczone. Przepiękne kwiaty.Buziaczki.

  2. O raju, ale kolorowe te twoje kapuściane mimozy!

  3. „Kapustami jesien sie zaczyna”, parafrazujac:)))

  4. Hę? A to jasnożółte z trzeciej foty to może kalafior??? ;-D

  5. Ciekawy jestem jak szybko zniknie ta kapusta. No chyba, że ona jakaś trująca czy coś 😛

  6. @as – tak jakoś mi się skojarzyło. jeszcze kilka dni temu nie miałem pomysłu na notkę i byłoby ‚sztampowo’ lub nieco listopadowo

    @meteor – a licho wie, co to za kwiatki 🙂

    @didixi – i dla tego mi się podobają

    @schwefel – z tego co mówiła rzeczniczka ZOM-u w antyradiu (to dzięki niemu natrafiłem na ten trop ), ona jest jaknajbardziej jadalna.

  7. Ja tam jestem cienki z biologii jak suchy liść, ale kolory mi się podobają 🙂

  8. Piękne, piękne, że aż mięknę ;]

  9. Niedawno byłem w Ujazdowskim i – jako antytalencie kwiaciarsko-ogrodnicze – uchachałem się nieźle, podziwiając kapustę ozdobną z rzucikami białymi i liliowymi. Natychmiast wyobraziłem sobie zagon fioletowych porów, pomarańczowego szczypiorku czy błękitną fasolkę. Wizje jak po nawdychaniu się kleju biurowego „Plastuś”…

  10. Ka Pu Sta! No umarłam, Rubeusie wygrałeś internet 🙂

  11. p.s. I ja przecież byłam w tym parku niedawno i nie zwróciłam uwagi…. No!

  12. Piękna ta kapusta. 🙂
    Może jeszcze wyjrzy słonce i po pracy skoczę zobaczyć.
    W ogóle super pomysł… Hmmm, ja mam zaraz skojarzenia jakieś dziwne, ale może to przez dzielnicę w której mieszkam. 🙂

  13. @skrzypi – fajnie, że zajrzałeś skuszony automatycznym blipnięciem 🙂
    @lavinka – ja usłyszałem o kapuście w antyradiu – bo tak to bym przegapił
    @wczoraj i dziś – mnie nie tyle co same roślinki podobają, co niekonwencjonalne podejście do zieleni. a co do kolorowych warzyw – czemu nie 🙂
    @karska – ja mam we wcześniejszych notkach : zbiór cebuli, pole po ziemniaczanych wykopkach i zbiorze ‚zwykłej’ kapusty, oraz dorodne słoneczniki – wszystko uwiecznione w max. odległości 15-20 min jazdy rowerem od domu. Tylko żniw nie
    udało mi się uchwycić, bo mało zbóż rośnie w mojej okolicy. 🙂

  14. @rubeus – tak, to niewątpliwie fajne, ale jako prosty człowiek myślę o warzywach przede wszystkim w kategoriach żywieniowych. I np. granatowy szczypiorek na kanapce, posmarowanej różowym masłem… YYYYYYYY

  15. ostatnio czytałem artykuł w którejś z stołecznych gazet na ten temat i zachodziłem w głowę jak to układa się wizualnie – teraz już wiem 🙂 ciekawy pomysł, nie jest nawet tragicznie a zawsze kolorki zostają trochę dłużej

  16. Te kapusty i inne pomysły miejskich ogrodników są coraz ciekawsze. Niezwykle ożywiły się klomby i trawniki w naszym mieście! Zwłaszcza w tak ponury czas jaki teraz mamy przy tej aurze miło jest zawiesić wzrok na tych bajecznych kolorach!;)

  17. @miasto wu – Tekst był w Gazecie Stołecznej.
    @slavkosnip – jak pisałem wcześniej, mi również się takie pomysły podobają.

  18. Właśnie pomyślałem o bigosie 😉 Nie wiedziałem o tych klombach, może się tam wybiorę.

Ratings Plugin created by Cheap Web Hosting - Wordpress Plugin made by Hostgator Review and Yahoo! Review.